miercuri, 30 ianuarie 2013

Daune morale victime accident!

Despăgubirea în Compensare este suma de bani pe care este îndreptăţit sa o pretindă victima acelei fapte ilicite de la autorul accidentului, sau de la Asigurătorul RCA al acestuia, dacă i-a fost provocată o vătămare a integrităţii corporale sau a sănătăţii, care a determinat o modificare a echilibrului vieţii sale, în sensul de a-i face inaccesibile pentru viitor anumite idealuri care până atunci îi erau accesibile, sau de a-i răpi posibilitatea – până atunci existentă – de a avea anumite satisfacţii sau plăceri în viaţă.

Despăgubirea în compensaţie are menirea de a-i conferi victimei posibilitatea de a-şi procura satisfacţii sau plăceri de viaţă, ori de a-şi propune idealuri noi în viaţă, în conformitate cu noua stare a sănătăţii sale.
Problema evaluării, acordării sau respingerii daunelor morale reprezintă atât un aspect de legalitate, cât şi de oportunitate, întrucât legea nu oferă suficiente criterii de individualizare a sumelor reprezentând echivalentul prejudiciului moral. În acest sens, un rol esenţial îl au susţinerile părţilor şi materialul probator administrat, precum şi înţelepciunea magistratului.
În lipsa unor criterii legale de determinare a cuantumului daunelor morale, instanţa va stabili întinderea acestora, în raport cu gravitatea vătămărilor produse şi de intensitatea suferinţelor cauzate.
Despăgubirile pretinse de partea vătămată, în urma unui accident rutier, izvorăsc dintr-o faptă civilă delictuală coroborată cu răspunderea contractuală a asigurătorului RCA.
Prejudiciul moral sau Daunele morale sunt consecinţe de natură nepatrimonială cauzate persoanei vătămate prin fapte ilicite culpabile, constând în atingerile aduse personalităţii sale fizice, psihice, profesionale şi sociale, prin lezarea unui drept sau interes nepatrimonial a căror reparare urmează regulile răspunderii civile delictuale.
Despăgubirea morală sau reparaţia morală pe care este îndreptăţită să o primească persoana prejudiciată cu titlu de compensaţie, în cazul răspunderii civile delictuale, este întotdeauna patrimonială şi constă în echivalentul bănesc al prejudiciului (nepatrimonial) moral suferit. Despăgubirile morale constituie o reparare pecuniară, echitabilă, a prejudiciilor nepatrimoniale.
Referitor la criteriile de stabilire a daunelor morale, practica judiciară, în mod constant, a statuat că instanţa de judecată este cea care apreciază, de la caz la caz, o anumită sumă globală, care să compenseze persoana prejudiciată, raportat la toate consecinţele prezente şi/sau viitoare suferite de victimă.
Tipuri de daune morale:
1. Daune morale constând în dureri fizice sau psihice numite “pretium doloris”;
2. Prejudiciul estetic cuprinde toate vătămările şi leziunile ce aduc atingeri armoniei fizice sau înfăţişării persoanei, despăgubirile datorate pentru a-l repara denumindu-se “pretium pulchritudinis”;
3. Prejudiciul psihic – suferinţele psihice determinate de cauzarea morţii unei persoane iubite sau a unei rude apropiate, ori de rănirea, mutilarea, desfigurarea sau îmbolnăvirea gravă a acesteia sunt denumite şi prejudicii prin ricoşeu, iar despăgubirea datorată pentru repararea acestora se numeşte “pretium affectionis”;
4. Prejudiciul de agrement – reprezintă restrângerea posibilităţilor victimei de a se bucura de viaţă, de a avea parte din plin de satisfacţii materiale şi spirituale pe care aceasta i le poate oferi(Acest prejudiciu a fost calificat drept prejudiciu hedonist”-“hedone”=”placeri” în greaca). În literatura de specialitatea, privitor la repararea prejudiciului de agrement se arată că “alături de muncă trebuie neapărat avute în vedere şi alte aspecte ce dau vieţii culoare şi valoare cum sunt: cultura, sportul, ocupaţiile dezinteresate referitoare la familie şi societate, deoarece incapacitatea de muncă nu poate reprezenta toată paguba şi, deci, trebuie avut în vedere şi aşa-zisul prejudiciu de agrement”.

Recomandările Consiliului Europei din 1969 de la Londra subliniază, între altele, că principiul reparaţiei daunelor morale trebuie recunoscut în cazul vătămărilor corporale, despăgubirea având rolul de a da o compensare victimei.

Niciun comentariu: