joi, 31 ianuarie 2013

Cine are dreptul la despăgubiri RCA?

Drept de despăgubire RCA / Carte Verde îl are orice persoană care a suferit un prejudiciu material, fizic sau psiho-afectiv, în urma unui accident de circulaţie rutieră produs prin intermediul unui vehicul înmatriculat şi asigurat RCA / Carte Verde, cu excepţia autorului accidentului, indiferent dacă persoana prejudiciată se afla în interiorul sau în sau exteriorul vehiculului cu care s-a produs accidentul, dacă era pasager, pieton, biciclist, motociclist, căruţaş, conducătorul auto şi pasagerii celuilalt vehicul implicat în accidentul rutier etc..

In caz de vătămări corporale sau deces, nu are importanţă la despăgubire dacă victima direct vătămată este rudă cu autorul accidentului. Astfel, victima directă a accidentului rutier va fi despăgubită pentru propriul prejudiciu suferit, indiferent dacă autorul accidentului este tatăl, mama, fiul, fratele, soțul, soţia …

Refritor la despagubirea daunelor morle art.1391 Noul cod civil prevede:

Art. 1391 Repararea prejudiciului nepatrimonial

(1) În caz de vătămare a integrităţii corporale sau a sănătăţii, poate fi acordată şi o despăgubire pentru restrângerea posibilităţilor de viaţă familială şi socială.

(2) Instanţa judecătorească va putea, de asemenea, să acorde despăgubiri ascendenţilor, descendenţilor, fraţilor, surorilor şi soţului, pentru durerea încercată prin moartea victimei, precum şi oricărei alte persoane care, la rândul ei, ar putea dovedi existenţa unui asemenea prejudiciu.

(3) Dreptul la despăgubire pentru atingerile aduse drepturilor inerente personalităţii oricărui subiect de drept va putea fi cedat numai în cazul când a fost stabilit printr-o tranzacţie sau printr-o hotărâre judecătorească definitivă.

(4) Dreptul la despăgubire, recunoscut potrivit dispoziţiilor prezentului articol, nu trece la moştenitori. Aceştia îl pot însă exercita, dacă acţiunea a fost pornită de defunct.

(5) Dispoziţiile art. 253-256 rămân aplicabile.

Autorul producerii accidentului nu poate emite pretenţii de despăgubire prin asigurarea RCA pentru propriul prejudiciu material, fizic, psihic sau afectiv, în caz de vătămare corporală. De asemenea, rudele autorului accidentului rutier, în cazul decesului acestuia, nu pot pretinde pretenţii de despăgubire, pentru prejudiciul material şi moral suferit ca urmare a decesului acestuia deoarece prejudiciul este produs chiar de autorul accidentului defunct.
In cazul decesului autorul accidentului, rudele acestuia pot pretinde un drept de despăgubire pentru propriile vătămări corporale corporale suferite, deoarece asigurarea RCA este o asigurare de răspundere civilă pentru pagube produse terților prin accidente de vehicule..
Dreptul de despăgubire este un drept personal şi direct al victimei care a suferit un prejudiciu material, psihic şi/sau afectiv, precum şi a victimelor indirecte (mediate) în cazul survenirii decesului a victimei directe ca urmare a accidentului rutier.

Niciun comentariu: